Recenze knih

Nicholas Sparks - Nezapomenutelná cesta

16. dubna 2016 v 11:00 | Anie


Autor: Nicholas Sparks
Originální název:A Walk To Remember
Žánr:Literatura světová, Romány, Pro ženy
Rok vydání:2015, 1. vydání originálu: 1999
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Ivana Jílovcová-Fieldová
Autor obálky: Soňa Šedivá

ANOTACE: Když bylo Landonovi sedmnáct, život se mu navždy změnil. Landon končil střední školu a rozhodně se nehodlal zatěžovat starostmi dospělých. A ani ve snu ho nenapadlo, že by se mohl zamilovat, natož do dcery místního faráře. Ale srdce mu velelo jinak.
Když Landon Carter, syn známého kongresmena, potká poprvé Jamie Sullivanovou, dceru místního duchovního, je to jako blesk z čistého nebe. Jamie je těžce nemocná a ví,
že její dny jsou sečteny. A přestože ji většina spolužáků považuje spíše za podivínskou, Landon dochází k poznání, že se do Jamie k vlastnímu úžasu hluboce zamiloval. Jamie je i přes vědomí své neodvratitelné nemoci plná optimismu. Londonovi ukazuje, jak důležité jsou přátelství a pomoc druhým, jakou hodnotu má láska k bližnímu. London díky ní poznává, jakou hodnotu má odpuštění. Landon ví, že žádný lék na světě nemůže Jamie vyléčit, dopřát jí delší život. On jí však může poskytnout něco, co si na své tak krátké pozemské cestě vždycky přála. Může jí dát lásku a manželství, které potrvá dokud je smrt nerozdělí.

Agatha Christie- V hotelu Bertram

3. dubna 2016 v 20:42 | Anie
Autor: Agatha Christie
Série: Slečna Marplová (10.)
Originální název: At Bertram's hotel
Žánr:Literatura světová, Detektivky
Nakladatel: Knižní klub
Překlad: Petráková, Hana
Rok vydání: 2008, 1. vydání originálu: 1964

Maturita - Na západní frontě klid

30. března 2016 v 9:22 | Anie
Maturanti je tady pro vás další rozbor k vaší zkoušce dospělosti. Tentokrát se podíváme na dílo Remarqua. Už jsem o té knize psala dřív v tomto článku. Dneska se však podíváme na knihu trochu podrobněji. :)

Maturita- Šifra mistra Leonarda

29. března 2016 v 11:19 | Anie
Milí maturanti, já už má tuhle zkoušku dospělosti několik let za sebou, ale ráda vám poskytnu pomoc.
Už kdysi jsem zveřejnila jednu knihu k maturitě. Dneska tu máte další. Doufám, že se vám bude hodit!

Dívka ve vlaku

26. března 2016 v 11:02 | Anie


V minulém článku jsem vám ukazovala přečtené knihy. Zaujala vás Dívka ve vlaku, proto jsem nelenila a včera večer dopsala recenzi. Doufám, že vás zaujme. Další recenze, kterou připravím bude na knihu Nezapomenutelná cesta. Máte se na co těšit :)

Maturita - Ostře sledované vlaky

25. října 2015 v 10:15 | Anie
Slibovala jsem vám, že zveřejním několik rozborů knih, které se vám mohou hodit k maturitě. Dneska tu máte prní v z nich. Příště se můžete těšit na Farmu zvířat Orwella.

Thomas Mann – Smrt v Benátkách (referát do školy)

1. září 2015 v 12:26 | Anie
Dneska jsem náhodou narazila na starý referát do školy. Myslím, že je škoda, aby jen tak ležel, když se může někomu hodit. Rozhodla jsem se, že pro maturanty sem hodím také rozbory všech knih, které jsem měla k maturitě. Chcete ?

Thomas Mann - Smrt v Benátkách




Der Tod in Venedig je krátká novela německého spisovatele Thomase Manna. Do češtiny se překládá jako Smrt v Benátkách. Tato kniha byla poprvé vydána v roce 1912. Přečetla jsem překlad Pavla Eisnera , který byl vydán v roce 1970 nakladatelstvím Odeon.

Ostrov Duma Key - S. King

23. srpna 2015 v 9:44 | Anie
Ostrov, moře, odpočinek a chrastící mušle pod podlahou, které zpívají písně kostlivců.Vítejte na ostrově Duma Key !



Říká se, že všechno špatné je k něčemu dobré. O tom by mohl své vyprávět i hlavní hrdina knihy Edgar Freemantle. Při nehodě na stavbě přišel o pravou paži a utrpěl zranění mozku. Celý jeho dosavadní život se zhroutil. Nečekaně objevil, že má velký talent. Přestože měl jen jednu ruku, stal se z něho skvělý malíř. Rozhodl se odjet daleko od domova a začít nový život. Něco mu říkalo, že to pravé místo je ostrov Duma Key. To něco bylo zlé…

Nicholas Sparks - Nejdelší jízda

16. srpna 2015 v 21:24 | Anie

Jeden starý muž a nešťastná nehoda, dva mladí lidé a šťastná náhoda aneb osud je nevyzpytatelný.




POZOR ! Může obsahovat spoilery

Stephen King- Revival

12. srpna 2015 v 11:06 | Anie
V článku Knihy kam se podívám, jsem psala, že v nejbližších dnech zveřejním recenzi na Revival. Tady je máte :) Doufám, že se vám bude líbit.

Román o posedlosti a závislosti…Spojte se s ďáblem a nahlédněte do posmrtného světa !



Byl knězem a přítelem malého chlapce. Z kostela ho odvedl přímo do brány pekel. Někdo by řekl, že to je dlouhá cesta, ale není. Stačí jedna tragická nehoda, fanatické pátrání po moci elektřiny a je z toho pachuť smrti a velcí mravenci.
Stephen King patří k mým oblíbeným autorům a touto knihou mě rozhodně nezklamal. Čte se velmi dobře, děj netlačí na pilu, a přesto máte pořád chuť číst dál a dál. Kniha mě donutila k přemýšlení. Především jako křesťanka jsem byla zmatená. Věří Stephen King v Boha nebo ne?

Jo Nesbo - Červenka

7. srpna 2015 v 13:11 | Anie

Zrcadlo, rudá rtěnka a vzkaz: Bůh je mým soudcem. Představují vám román, který byl zvolen nejlepší severskou detektivkou a získal cenu Glass Key.

Jo Nesbo - Švábi

24. července 2015 v 14:56 | Anie

Šramotí, chroustá, nesnáší denní světlo. Je to šváb nebo vrah ? A možná obojí…


Společně s Harrym Holem se ocitáme v Bangkoku, kde byl zavražděn norský velvyslanec. Čekal na prostitutku a najednou ležel na břichu s vzácným nožem v zádech a s pedofilními fotkami v aktovce. Jelikož měl úzké vazby na norského premiéra je třeba postupovat po tichu a vraždu ututlat před novináři a zabránit tak obrovskému politickému skandálu.
Je to náhoda, že na místo poslali alkoholika, který zdánlivě není schopen se postarat ani sám o sebe natož vyřešit nějaký případ ? Harry Hole má ale pevnou vůli. Se svou závislosti se dokáže poprat a nastartovat tak šedé buňky. Stačí však na tak zapeklitý případ ?

Jo Nesbo - Netopýr

22. července 2015 v 9:54 | Anie

Mezi australskými domorodci se říká, že netopýr je symbolem smrti.
V knize Jo Nesbyho je právě noc. Netopýr se probouzí…


Děj knihy se odehrává v Austrálii, konkrétně v Sydney, kde byla zavražděna dívka jménem Inger Holter, původem z Norska. Najít vraha dostane za úkol norský detektiv Harry Hole, který se společně s místními policisty prochází ulicemi plnými prostitutek a prodejců drog, a hledá něco, co by mu pomohlo objasnit případ. Všechny stopy vedou k sériovému vrahovi. Kdo je to, bohužel nadále zůstává otázkou. V Austrálii Harryho parťákem je Andrew, který se stane zároveň jeho dobrým přítelem, přestože ho Harry prakticky nezná. Kým je Andrew doopravdy ? Jaké tajemství skrývá ?
Ví snad, kdo je vrahem Inger a dalších děvčat ? Možná ho něco s vrahem pojí…láska, přátelství ?
Nebo je snad vrahem on sám?

Jo Nesbo si pro nás připravil zapeklitou hádanku. Do poslední chvíle nevíme, kdo zavraždil dívky a jaký měl k tomu důvod. Můžeme jen přemýšlet, proč všechny jeho oběti mají blond vlasy a zda je to to jediné, co je spojuje. Dozvíme se také, že kdyby Inger nekrmila psa, možná by ještě žila. Jakou roli v tom hraje to nebohé zvíře ? Na tyto a další otázky vám neodpovím. Můžu jen vřele doporučit tuto knihu.

Na internetu jsou různé názory. Některým se kniha líbí, jiní říkají, že je to odpad, a že se nedá srovnávat jinými knihami tohoto autora, např. Sněhulákem.

Za sebe můžu říct, že se mi velmi líbila. Je to první kniha, kterou jsem od Jo Nesba četla, proto ji nemohu srovnávat s jinými. Opravdu nelituji, že jsem si ji koupila. Velmi se mi líbí, jak autor popisuje prostředí, kde se děj odehrává. Můžu si podrobně představit celou scénu a zároveň se u toho nenudím. V některých knihách jak jistě víte, se objevují velmi dlouhé popisy, které nejraději přeskakujeme, abychom neusnuli. U Jo Nesba toto opravdu nehrozí. Ukazuje nám Austrálii úplně z jiného pohledu, než jsme zvyklí. Nenajdeme tam krásnou přírodu, zeleň, exotická zvířata.
Naopak se ponoříme do temných ulic plných pasáků, transvestitů, prostitutek a dealerů drog.
Jo Nesbo mě šokoval taky tím, že jeho hlavní hrdina je alkoholik. Když Harry přijel do Sydney, brala jsem ho jako velmi kladnou postavu. Co se s ním však dělo, je příkladem obrovské degradace člověka.
Autor z něho udělal úplnou trosku, a dokonce jsem se bála, že Harry případ nakonec nevyřeší.
Naštěstí dokázal v sobě najít poslední zbytky síly.
V knize nechybí ani láska. Pokud ale čekáte sladké procházky při západu slunce, asi vás zklamu.
I v lásce totiž lidé chybují. Bohužel Harry za svou chybu zaplatí tu nejvyšší cenu.


Abych to shrnula. Jak jsem již řekla, četla jsem knihu v polštině, proto nemůžu tvrdit, že český překlad je stejně dobrý, ale doufám, že ano. Osobně knihu můžu doporučit všem, kteří rádi čtou detektivky.
Slibuji, že do konce nebudete vědět, jak to dopadne. Není to však to, co známe z knih Agáthy Christie.

V knihách Jo Nesba najdeme mnohem víc násilí a drastických scén. Přesto se nenechte odradit. Určitě stojí za to si to přečíst. Pokud stále váháte, našla jsem pro vás ukázku z audioknihy.


Anie
Mohlo by se vám líbit :
Jo Nesbo - Švábi

Na západní frontě klid - Erich Maria Remarque

17. srpna 2013 v 13:14 | Anie
Kniha, o které bude dnešní článek vypráví příběh několika mladých mužů, kteří bojovali v první světové válce.
Pokud máte rádi knihy s podobnou tématikou, určitě neváhejte a čtěte dál !

Doughlas Batchelor, Marilyn Tooker- Nejbohatší poustevník

11. srpna 2013 v 16:08 | Anie
Pro dnešní den jsem si pro vás připravila recenzi na knihu, která vypráví skutečný příběh chlapce, který utekl z domova a na své dlouhé cestě potkal Boha. Opravdu stojí za přečtení :)

Truman Capote - SNÍDANĚ U TIFFANYHO

31. července 2013 v 12:15 | Anie
Zdravím :) Dneska jsem si pro vás připravila recenzi na knihu Snídaně u Tiffanyho...tak jdeme na to !

O KNIZE : Jedná se o nepříliš rozsáhlou novelu amerického spisovatele Trumana Capote´a, ve které autor klade důraz hlavně na charakteristiku postav.

OBSAH : Je to příběh mladé dívky Holly Golightlyové, který vypráví její přítel spisovatel Paul, kterému říká Fred ( připomíná jí jejího bratra). Holly se s ním seznámí náhodou, protože jsou sousedy. Od té doby se často setkávají, povídají si, Holly se snaží Freda přinuti, aby vydal svou knihu. Jak jsem již řekla, autor klade důraz na popis postav a hlavně charakteristiku hlavní hrdiny. Je to dívka lehčích mravů, která u sebe doma pořádá večírky s mnoha můži, na které zve i Freda, který ji začíná mít opravdu rád. Holly se však zaplete s přítelem své kamarádky Josém. Mají se vzít. Jelikož je podezřelá z účasti v pašování drog, José ji opustí, protože by mu špatná pověst zničila politickou kariéru. Také Holly se rozhodne odjet. Loučí se s Fredem a opouští svého jediného přítele koucoura. Teprve později ji dojte, že zvíře bylo to jediné, co ji kdy v životě opravdu patřilo. Bohužel už ho nemůže najít. Sklamaná a smutná navždy opouští město a vydává se na cestu najít místo, které se možná konečně stane jejím opravdovým domovem !

POSTAVY :

Holly Golightlyová ( pravým jménem Lulamae Barnesová)- dívka lehčích mravů, která měla opravdu těžké dětství a celý život hledá své místo, kde by se cítila doma.
Fred - tak nazývá Holly autora, který vypráví celý příběh
Sally Tomato - člověk, kterého Holly pravidelně navštěvuje, obviněn z pašování drog
O. J. Berman - přítel Holly, má jí opravdu rád, pomáhá jí,...
José - snoubenec Holly, má před sebou velkou politickou kariéru
Mag Wildwoodová - kamarádka Holly
a další...

CITÁTY :

" (...) je lepší bloumat očima po nebi nežli žít tady. Je tu tak prázdno, samá mlha. Tady u nás je slyšet hřmění a věci mizí před očima"

" Beztak domov je tam, kde se člověk cítí doma."

MŮJ NÁZOR :
Kniha se mi četla velmi dobře. Je napsáná jednoduchým jazykem. Co se děje týče, řekla bych, že je průměrný. Některé momenty se mi líbily, jiné mi přišly trochu nudné. Postava Holly mě velmi zaujala. Byla to dívka špatná a zárověň s dobrým srdcem. Usilovně hledala svoje místo a někoho s kým by mohla žít šťatně a najít svůj domov.Nejvíc se mi líbilo, když na konci knihy Holly vyhodila svého kocoura a řekla, že si nikdy nepatřili a nikdy si nic neslíbili, ale o několik vteřit později pochopila, že to zvíře bylo to jediné, co kdy měla...

TIPY :
Pokud neradi čtěte, můžete se podívat na film. A nakonec je tady ukázka z knihy...


Anie

Isabelle Caro - Holčička, která nechtěla vyrůst

28. července 2013 v 10:35 | Anie
Dneska jsem si pro vás připravila recenzi na knihu známé anorektičky Isabelle Caro. Četla jsem ji už dřív, ale jelikož se skvěle hodí k tématu týdne, rozhodla jsem se o ní dnes napsat několik slov.

Michal Viewegh - VÝCHOVA DÍVEK V ČECHÁCH

14. června 2013 v 18:42 | Anie
Vítám vás u nového článku v této rubrice. Dneska si trochu víc přiblížíme knihu " Výchova dívek v Čechách " jednoho z nejznámějších českých spisovatelů dnešní doby, Michala Viewegha.
 
 

Reklama